fredag 29. januar 2010

Freud

Ifølge Sigmund Freuds personlighets teori så er en av hovedfaktorene bak mennesket syke et barns møte med traumer. Siden et barn er mer mottakelig er det lettere å sette preg av enkelt hendelser som former et individs liv. Det er særdeles kritisk avgjørende om et barn er i stand til å takle krisene, dette vil utvikle personligheten til å bli avvikende eller normal personlighet. Menneskets "forsvarsmekanisme" er å prøve å glemme disse hendelsene, men den samme forsvarsmekanismen kan på langt sikt medføre at personer ikke erkjenner at problemene er løsbare. I konflikt mellom "id", "superego" og "ego".

Disse tre driftene kan best forklares at "id" er ens ubevissthet som søker etter lyst og begjær, uavhengig av bevisstheten. Id's primære oppgave er tilfredsstille sine impulsive ønsker som er ifølge Freud vår største mentale aktivitet. Motsetningen til "id" er "superego", som er vår forankring til virkeligheten gjennom oppdragesle og sosialisering. Freud mente at superego er vårt moralskjold mot uakseptable handlinger. "Ego" er derimot en blanding av id og superego, ego's oppgave er å "mekle" mellom de to ovenfornevnte kreftene og gjøre begge tilfreds gjennom kompromisser. id, superego og ego er også sterkt tilknyttet Frued's psykoseksuelle teori som er essensiell i ens utvikling, man kan dele teorien inn i 3 etapper.

Den orale fasen er frem til barnet er 1 år. Denne fasen styrer individet helt fritt etter sine egne drifter og er uoppmerksom på samfunnets normer. Barnet vil automatisk søke seg kontakt med foreldre for å oppfylle barnets primære, biologiske behov.

Den anale fasen er når barnet nærmer seg til 2-3 års alderen hvorav barnet begynner å lære å undertrykke sine drifter til fordel for samfunnets gitte normer. Som et eksempel begynner barnet å fokusere på renslighold ved å trene på å gå på potte.

Den Falliske fase (4-5 år) begynner barnet å skjønne at det finnes forskjeller på kjønn. De blir oppmerksom på sosiale kulturelle holdninger og verdiene, og vil derfor søke seg mot sine foreldre og adopterer normene, i særhet mot eget kjønn (far og gutt/mor og datter)

Gjennom studier på forsøkspersoner fant Freud en felles
konklusjon, eneste måten å helbrede psykiske lidelser er ved å gå til roten av problemet, ansikt til ansikt. Han bruke ofte drømmeanalyser og dialoger med pasientene til å grave frem hva syken hadde fortrengt. Pasientene er rett og slett syk fordi han eller hun har skjøvet det vonde problemene vekk, og har dermed ikke fått bearbeidet hendelsene på en riktig måte.
Dette er utgangspunktet i Freud's Nevroseteori









-----
Kilder:

Wikipedia (2.1.2010=)

Artikkel (2.1.2010)

Fokus sosialkunnskap side 153-154

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar